Museum Willet-Holthuysen

Het is niet bekend hoe de grachtentuin van Museum Willet-Holthuysen er vroeger uit heeft gezien. De huidige tuin, die in 1973 werd aangelegd, is een reconstructie van een vroeg 18de-eeuwse stadstuin. De grachtentuin is ontworpen volgens de Franse klassieke stijl, die gangbaar was in die tijd. De symmetrische indeling wordt bepaald door het groen van hederaplanten en geschoren buxushagen, afgewisseld door sierlijke patronen in rood en wit steengruis. Tegen de schutting staan leiperen en leilinden: een dergelijke beplanting was gebruikelijk in de eerste helft van de 18de eeuw. 

 

Flora en Fauna

In samenwerking met Paleis het Loo wordt ieder najaar een beplanting van bollen gezet en ieder voorjaar een beplanting van eenjarige planten. De eenjarigen zijn veelal unieke soorten die op Het Loo gekweekt worden. In deze tuin bloeien in april en mei honderden bollen en in juli even zoveel zomerplanten in allerlei kleuren.

De tuin wordt opgesierd door vijf beelden uit de 18de en 19de eeuw. In de knik van de tuin staan twee grote zandstenen beelden die Pomona en Flora voorstellen. Ze zijn in 1721 gemaakt door Ignatius van Logteren. Tegen de achtergevel van het huis prijken twee bustes van een vrouwen- en een mannenfiguur. In de nis achterin de grachtentuin staat een marmeren beeld van Mercurius. Een blikvanger, zowel in de grachtentuin als vanuit het huis, is de 18de-eeuwse zonnewijzer.

De oorspronkelijke tuin was een stuk kleiner dan de huidige. Aan het eind van het terrein, bij de Amstelstraat, stonden vroeger het koetshuis en de stallen. De oude bebouwing is begin deze eeuw afgebroken.