Wester-Amstel

Tijdens de 17de en vooral 18de eeuw hadden veel Amsterdamse befaamde lieden een bezit aan de Amstel als zomerverblijf. Ze zaten allemaal aan de westkant waar de weg van Amsterdam ononderbroken, breed en redelijk onderhouden was. Er was ook een jaagpad voor onder andere de trekschuit. De weg aan de overkant was smaller en onderbroken door kanalen. Daar stonden langs de Amstel ook maar weinig boerderijtjes, aan de relatief drukke westkant stond twee keer zoveel bebouwing. Wester Amstel is een van de drie overgebleven buitenplaatsen van ruim zestig die ooit de oevers sierden. Het huis is privébezit en het landgoed is vrij toegankelijk voor het publiek.

Geschiedenis

Van ongeveer 1625 af kochten Amsterdamse kooplieden grond aan de Amstel. In eerste instantie was dit bedoeld on landbouwproducten voor de steeds groter groeiende stad te leveren, later werd het doel om een verblijfplaats te worden voor rijke families. In 1662 koopt Nicolaas Pancras twee, dicht naast elkaar liggende boerderijen. De boerderijen worden gesloopt en op de plaats van de ene wordt een nieuw huis gezet. Hij doopt het bezit Wester-Amstel. Het huis wordt een traditioneel ´langrompgebouw´ met een stenen voorhuis en een houten achterhuis voor paarden en koets, maar wel met een verdieping erop, een luxe echte hofstede.

Het echtpaar Nicolaas Pancras en Petronella de Waert woonde heel statig en luxe op de Herengracht. Pancras was meer dan eens burgemeester van Amsterdam en heemraad van Amstelland en hij was lid van de Amsterdamse Kamer van de VOC. Hij behoorde later zelfs tot de belangrijke ´Heren Zeventien´. Pancras overlijdt in 1678 en Petronella de Waert verkoopt in 1686 Wester-Amstel voor 16.000 gulden aan Jan Marcus die er tot 1714 in leefde.

Flora en Fauna

De siertuin is aangelegd in de stijl van het Neo-classsicisme met buxushaagjes. Het geheel is omsloten door een Beukenhaag. Deze tuin uit 1900 is opnieuw aangelegd in 1994 met financiële ondersteuning door het Schipholfonds. De siertuin wordt ook wel “Tuinkamer”  genoemd, een symbiose tussen huis en park. Het heeft een eigen sfeer en voor de rustzoeker staan er bankjes.