Sypesteyn
Sypesteyn is een erg nieuwe buitenplaats, het is aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd. Op de oude fundamenten tegenover de Sijpekerk bouwde Jonkheer Catharinus Henricus Cornelis Ascanius van Sypesteyn zijn vermeende stamslot. In de schaduw van de voorname kastelen en buitens aan de Vecht, halverwege Utrecht en Hilversum staat zijn droom: een kasteel omringd door fraaie tuinen en grachten. Met zijn schepping heeft de jonkheer niet alleen een monument opgericht voor zijn familie en voor zijn visie op de (kunst)geschiedenis van Nederland, hij verhaalt ook over de oude Nederlandse architectuur en tuinkunst.
Het Kasteel-Museum is het gehele jaar op afspraak te bezichtigen. Het kasteel kan alleen worden bezocht door middel van rondleiding. De tuin kan wel zonder rondleiding worden bezichtigd. Voor geïnteresseerden zijn er rondleidingen op verzoek.
Geschiedenis
Kasteel, park en collecties zijn uit één complex idee ontsproten. Voor het kasteel werden zoveel mogelijk oude bouwmaterialen en architectuurfragmenten gebruikt. De bakstenen komen van het Utrechtse kasteel Vredenburg en ook tal van balken, deuren en zelfs het trappenhuis werden na sloop van oude gebouwen door de jonkheer gered. Na grondig onderzoek van oude afbeeldingen schreef Van Sypesteyn Oud-Nederlandsche Tuinkunst, het eerste standaardwerk op dit gebied. De invulling van zijn eigen landgoed met een sier- en nutstuin, een doolhof en een half sterrenbos vormen het concrete resultaat van zijn kennis.
De verzamelingen in het kasteel zijn bijeengebracht vanuit het idee van wat een familieslot zou moeten bevatten. De verzamelwoede van de jonkheer richtte zich op wapens, meubels, klokken, porselein, glas en andere vormen van kunstnijverheid en schilderijen. De collectie Loosdrechts porselein werd na het overlijden van de jonkheer nog fors uitgebreid en is inmiddels de belangrijkste collectie in zijn soort.
De inrichting van het kasteel is voor het grootste gedeelte nog zoals Henri van Sypesteyn het in de jaren ’30 heeft achtergelaten. Via de middeleeuwse Wapenkamer en Gotische Kamer komt de bezoeker in de zeventiende-eeuwse Lage Zaal, op de eerste verdieping zijn zalen gewijd aan Oosters en Hollands porselein, de aan de Van Sypesteyns gelieerde gebroeders De Witt en aan het rijke regentenleven van de achttiende eeuw.