Jaar van de Historische Buitenplaats

Investeren in historische buitenplaatsen loont!

Kasteel Middachten in De Steeg bood 31 mei het decor voor het geslaagde symposium ‘Buitenplaats in bedrijf’. Het druk bezochte symposium had ten doel inzichten en argumenten te geven om te investeren in buitenplaatsen en landgoederen.

Het publiek werd bij aanvang van het symposium getrakteerd op een inspirerende film over de dagelijkse gang van zaken op Middachten, waarin gravin zu Ortenburg-Van Aldenburg Bentinck en haar zoon graaf zu Ortenburg de landgoedvisie toelichten en op hartelijke wijze leiding geven aan de vele vrijwilligers. ir. Eric Luiten (TU Delft), dr. ir. Elisabeth Ruijchrok (Witteveen + Bos), Schnabel (SCP) en Dame F. Reynolds DBE (National Trust) toonden de aanwezigen het investeren door overheden en particulieren in buitenplaats loont. Er werden vele verrassende voordelen benoemd als gevolg van het in stand houden van buitenplaatsen. Daarbij werd aandacht gevraagd voor de toekomstwaarde van buitenplaatsen door toevoeging van nieuwe elementen en transformatie. Maar niet zonder ook de waarde van het beleven van het erfgoed, ‘open arm conservation’, te benadrukken.

(meer…)

Levende Buitenplaatsen

Deze documentaire gaat over middeleeuwse kastelen, monumentale huizen en imposante borgen, huizen die door de eeuwen heen een belangrijke rol hebben gespeeld in het maatschappelijke leven, zoals bijvoorbeeld De Havixhorst in De Wijk.

Marcel van Ool

Verwacht geen Versailles

Niet onder maar in de rook van Beverwijk ligt de buitenplaats. Ooit was bij vermogende Amsterdammers dit stukje Noord- Holland een van de meest gewilde plekken om een buitenplaats te stichten. Het was makkelijk bereikbaar via het IJ en het Wijkermeer –en over dat laatste had je ook nog een fantastisch uitzicht.

Akerendam wijdt de zomeropenstelling aan ‘vijf eeuwen bloemperken’. Die titel is nogal grand. Ik verwacht een overdonderende bloemenpracht in toom gehouden door strakke buxuslijnen. Maar het pakt anders uit. Die lijnen zijn er wel maar ik moet vooral aan de. Beplantingsschema’s bestuderen met behulp van het boekje dat je aangereikt krijgt bij de entree, en vooral me voorstellen hoe het er over een paar weken uitziet als er meer bloeit.

(meer…)

Verborgen buitenplaatsen

Het eiland Walcheren ( Zeeland ) stond een paar eeuwen geleden vol met prachtige buitenplaatsen. Het zijn er zo’n 200. Deze landhuizen en hun grote tuinen en parken zijn grotendeels verdwenen. Maar wie goed kijkt, kan de locatie waar zo’n landhuis nog wel herkennen. Het project Verborgen Buitenplaatsen heeft daarbij een handje geholpen.

Marcel van Ool

Rood, groen en goud in het Jaar van de Historische Buitenplaatsen

2012 Is het jaar van de historische buitenplaatsen en Staatsbosbeheer doet mee. Noblesse oblige, we beheren immers Elswout, Groeneveld, Broekhuizen en Oranjewoud om maar een paar van de bekendste van onze buitens te noemen.

Het zijn allemaal fantastische plekken, met monumentale huizen (het rood) en goed ontworpen tuinen en parken (het groen). Maar één ding missen we: de interieurs (het goud). Meestal waren die al verdwenen toen de huizen in bezit kwamen.

(meer…)

Natuurmonumenten

Herstelplan ‘s-Graveland

Steun het herstelplan ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen. Boswachter van Natuurmonumenten over dit omvangrijke herstelplan.

Opening jaar van de Buitenplaatsen