Beeckestijn
Beeckestijn is een van de weinige huizen met buitenplaats die in zijn geheel bewaard is gebleven. Het is ontstaan uit een 17de eeuwse hofstede voor rijke regenten die in de zomer toevlucht zochten naar de natuur en de duinrand van Kennemerland. Het bestaat uit een huis, twee koetshuizen die nu omgebouwd zijn tot verhuurzaal en brasserie. Aan de ene kant van het huis ligt een grote kruidentuin met slangenmuur en aan de andere kant een Franse tuin. Het grootste gedeelte van het gebied is meer een Engelse stijl, wat landelijker en wilder, minder gestileerd dan Franse versies.
Het landgoed blijft voor wandelaars vrij toegankelijk (op wegen en paden). Fietsen en paardrijden kan op de daarvoor aangelegde paden.
Geschiedenis
Beeckestijn heeft een rijke geschiedenis als buiten voor gegoede Amsterdammers. De eigenaars kwamen per boot over het toenmalige Wijkermeer naar hun zomerverblijf aan de binnenduinrand in Kennemerland toe gevaren. De drukke en vieze stad werd ingewisseld voor de grandeur van de buitenplaats.
In 1742 kocht Jacob Boreel Janszoon, een welgesteld en invloedrijk Amsterdams regent, Beeckestijn. Hij bracht een groot aantal veranderingen in huis en tuin aan. Zo werden de zijvleugels aangebouwd en verschenen de beide koetshuizen. Boreel liet het huis in 1772 verder vergroten en het achterpark aanleggen. Boreel was als diplomaat in Engeland geweest en kende de laatste ontwikkelingen op het gebied van de tuinarchitectuur. De nieuwe aanleg werd ontworpen door de uit Duitsland afkomstige Johann Georg Michaël (1738-1800). De tuinen werden voorzien van kronkelpaden, bloemdragende heesters, waterpartijen, weiden en romantische bouwsels zoals een tuinmanswoning in de vorm van een neogotische kapel. Waarschijnlijk gaat het om de eersteEngelse tuin in Nederland.
In mei 2007 is de buitenplaats overgedragen aanVereniging Hendrick de Keyser. De tuinen, het park en de beide koetshuizen kwamen in bezit van de Vereniging Natuurmonumenten.
Flora en Fauna
Bijzonder aan de tuinen van Beeckestijn is dat nieuwe tuinstijlen steeds toegevoegd zijn aan de bestaande tuin zonder de oude tuinstijlen te verdringen. Zo kan het dat er een combinatie van verschillende tuinstijlen te vinden zijn; classicisme, regence, rococo, Engels-Chinese stijl, vroege landschapsstijl en volle landschapsstijl. Het tuinontwerp uit 1772 waarop de latere restauraties gebaseerd zijn is van J.G. Michael. Herstel van Beeckestijn was een van de eerste opdrachten van deze later vermaarde tuinarchitect.
Stinsenflora
De stinsenflora van Beeckestijn is zeer soortenrijk, waarbij het Haarlems klokkenspel er uit springt. Stinsenplanten zijn planten die als sierplant rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen werden aangeplant en zich tot vandaag hebben weten te handhaven.