Bantam

Van het huis dat in 1878 werd gebouwd rest niets dan een paar bordestreden. Het was in 1971 zo vervallen dat het afgebroken moest worden. Natuurmonumenten kreeg het landgoed in 1984 in beheer. Nu kunt u hier heerlijk rondwandelen over smalle paadjes langs rododendrons en bijzondere bomen als plataan, bruine beuk en linde. De wandelroute Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam voert u vanaf Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek langs de drie buitenplaatsen.

Geschiedenis

Bantam is pas in 18e eeuw ontstaan. De toenmalige eigenaar van Schaep en Burgh kreeg toen toestemming om ook een deel van het Naarderveld te ontginnen. Er werd een landschapstuin aangelegd, ook wel Klein Zwitserland genoemd. De heuvels, glooiingen, bosbeel en vijvers van destijds zijn er nog steeds. Ook de rechte beuken- en eikenlanen – een grapje van tuinarchitect Zocher  – staan er nog. Ooit moet er op de hoogste heuvel een theekoepel hebben gestaan van waaruit men zicht had op de Zuiderzee. 

Flora en Fauna

De heuvels en de vijvers van destijds zijn er nog steeds. Ook de rechte beuken- en eikenlanen, aangelegd door de bekende tuinarchitect Zocher, staan er nog. Ooit moet er op de hoogste heuvel een zogenaamde Turkse tent hebben gestaan waarin men thee dronk en zicht had tot aan de Zui

Herstelplan

Buitenplaats Bantam krijgt dit jaar aandacht en dan met name Klein Zwitserland, het terreingedeelte dat direct grenst aan Schaep en Burg. Klein Zwitserland is bijzonder door de smalle kronkelende paadjes van hoog naar laag die een paar keer de slingerende beek overgaan. Deze specifieke parkaanleg dateert uit de vroege landschapsstijl. De bosvakken worden eerst flink uitgedund en de oevers en de loop van de beek worden schoongemaakt. In een later stadium kunnen dan nieuwe heesters en bomen worden aangeplant.